Su ve Balkabağı yetiştirme
Su ve balkabakları yetişkin boya gelince çok büyük yer kaplarlar, o yüzden
büyüyeceklerini de göz önünde bulundurup dikim için bahçenizde uygun geniş bir
yer seçin
• Zengarden olarak biz tohumlarımızı erken hasat için, kapalı mekânda filizlendiriyoruz. Uyguladığımız metot tohum başına daha yüksek çimlenme ve yetiştirme imkânı tanıyor. Bu yöntemde, kalın sert kabuklu tohumların bir kenarını ince bir zımpara yardımı ile ya da çentik atma yöntemi ile dış yüzeylerini kaplayan koruyucu, parlak ve kaygan kabuktan içine su alacak şekilde (asla iç çekirdeğe kadar değil) zımparalayıp, 1 gece -24 saat- ılık suda bekletiyoruz. Tohumların suyu çekenleri bardağın dibine düştüğü için, dibe düşenleri toplayıp 2. aşamaya geçiyoruz.
• Suda beklemiş tohumu, içi nemli torf dolu üretim saksımıza, 3-5 cm derine ekiyoruz. Üzerine torf serpip son bir kez yeniden suluyoruz ki tohumun etrafında hava kabarcığı kalmasın. Birkaç gün sonra kontrole başlıyoruz. Saksı sıcak bir yerde tutulmalı ki çimlenme gerçekleşsin. UYARI: Saksıyı sıcak bir yerde tutmak için sakın kalorifer peteği gibi doğrudan ısı kaynaklarının üzerine yerleştirmeyin. Aşırı ısı toprağın kuruyup tohumun ölmesine sebep olur.
• Sıcaklık önemli olduğu için evin en sıcak, güneş alan yerine yerleştirebilirsiniz saksınızı. Güneye bakan, güneş alan bir pencere önü uygun olabilir. Fideleri dışarıdaki kalıcı yerlerine toprak ısısı 20 dereceye ulaştığında alabilirsiniz.
Ülkemizde Mayıs ortası bu sıcaklıklar mümkün olduğu için iyi bir zaman. Aman donlara dikkat, eğer bölgenizde Mayıs sonu don olayı görünüyorsa donların geçmesini beklemeniz şart. Bahçede yaklaşık 40 cm derinliğinde 40 cm çapında bir delik kazıp bu alandaki toprağı havalandırıp, organik gübre takviyesi yapın.
Toprak içine varsa perlit karıştırmanız kök gelişimini destekleyecek su tutumunu artıracaktır. İyice havalandırıp zenginleştirdiğiniz toprağı tekrar doldurup kabak fidenizi ekin. Bu büyüklükte olan delik, sukabakları gibi büyük kabak verecek olan bitkiler için geçerliyken diğer minyatür kabak ve balkabaklarınızda bu kadar derin ve geniş olmasa da iyi havalandırılmış ve gübrelenmiş yere dikim yapmanız, fidenizin gelişimi için önemlidir.
• Bitkiye sarılıp büyüyebileceği bir destek verebileceğiniz gibi, yeriniz müsaitse yerde karpuz yetiştirir gibi de büyütebilirsiniz. Ayda bir gübrelemeyi unutmayın.
• Doğrudan dışarı ekimlerde, Mayıs ortası Haziran başı ekebilirsiniz. Ekmeden bir gece önceden suda bekletmeyi ve hafifçe zımparalamayı unutmayın.
• Sukabakları kurutacaksanız, bitkinin tamamen kurumasını bekleyin. Dalları tamamen kahverengiye dönüp, gevrek bir hale dönerse bitkiniz kurumuştur. Kuruturken, havadar bir yer seçin, evde kapalı ortamda kurutulmaya müsait değildirler. Kuruma yerinin yağmur almamasına dikkat edin. Kurutmaya bırakmadan önce Çamaşır suyu katılmış bir su ve sünger yardımı ile yıkarsanız, kuruma süresince üzerlerinde küf oluşumunu engellersiniz.
• Yaz boyu susuz bırakmayın. Böceklenmelere karşı gerekirse ilaçlayın.
• Ekim esnasında tohumun, kullandığınız suyun ve kapların temiz olmasına dikkat ediniz. Mantar ve bakteriler kabak filizini öldürür. Biz paketleme esnasında plastik eldiven kullanıyoruz. O yüzden tohumları el ile ellememeye çalışınız.
Dill’s Atlantik Dev Balkabağı
Dev kabağı yetiştirmeniz için önce doğru toprak karışımına ihtiyacınız olacak. Toprağınızda yeteri miktarda azot, fosfor ve potasyum olmalı, gübrelemeyi buna göre yapınız.
Tohumları mevsimden önce iç mekânda çimlendirecekseniz, sıcak bir ortam hazırlayın. Güneş alan ve ortalama toprak sıcaklığı 24-27°C olan bir ortamda tohumlar 7 günde filizlenir. Ekimi iyi saksı toprağına, altında iyi drenajı olan ortalama 4 litrelik bir saksıya yapın. Dışarıya taşıyacağınızı düşünerek, bölgenizdeki son donlardan 3 hafta önce çimlendirmeniz doğru olur.
Doğrudan dışarı ekimler son donlardan sonra yapılmalı, don tehlikesine karşı fide naylon örtü ile korunmalıdır. Toprak ısısını artırmak için ekim yapılan toprak üzerine siyah plastik bir örtü örtülebilir.
İlk dönem büyümede 9-35-15 fosfor ağırlıklı gübre kullanılmalı, kök gelişimi güçlendirilmelidir. Daha sonra gübreleme nitrojen ağırlıklı olacak şekilde zaman içinde değiştirilmelidir. Bitki büyümesi yaklaşık 60 gün sürer, bu sürecin sonuna doğru gübreleme potasyum ağırlıklı olmalı ve meyve tutması sağlanmalıdır.
Bitkinin daha fazla besini topraktan alabilmesi için yavaş yavaş kök kısmından başlayıp, yetiştiği toprağın çevresinden alarak, sarmaşık gövdenin üzerine örtüp, yeni kökler vermesini sağlayın. Bu işlemi zamana yayın, bir iki haftada gövdeyi kaplarsanız, bitki yeterince ışık almadığı için ölür. Amacınız bitkinin toprağa tutunacağı fazladan 1 -2 kök daha oluşturmak. Bitki gövdesinden yeni kökleri sağlayınca işlemi bırakın.
Yaklaşık 3 metreye ulaştığında bitki polenlemeyi gerçekleştirin. Bunun için dişi ve erkek çiçekleri tespit etmeniz gerekir. Dişi çiçeğin alt kısmında bir meyve kesesi varken, erkek çiçekte bu kese yoktur, uzunca bir sapın tepesinde açmıştır. Büyütmeye uygun açılı bir dişi çiçek bulun. Büyütmek için en uygun açılı dişi çiçek, gövdeden yatay 90 derece ile uzayan dişi çiçektir. Çiçeğin içine bakın ve en az 5 bölümden oluşanını tercih edin.
Büyütme öncesi ve sırasında sarmaşık yapılı bitki gövdesini en az strese sokacak şekilde konumlandırın. Bitki rahat büyürse kabağa daha fazla besin aktarabilir. Kabağınızın çok büyüyeceğini unutmayın, bu yüzden bitkinin strese girmemesi için en iyi pozisyon, büyüteceğiniz kabağınızın en uçta olacağı, yumuşak kavisli bir "U” şeklidir.
Kabak hızla büyüdüğü için çatlamasını engellemek gerekir. Çatlamanın en büyük sebebi güneştir. Kabağınızı gün içinde gölgede de kalabileceği bir tente yapın.
Su, gübre ve bakımını zamanında yaparsanız Dev Atlantik Kabağınızla, yeni bir rekor kırabilirsiniz. Dev kabak yetiştirirken, yukarıda yazılı gübreler ve kabak yetiştirme konusunda hiç tecrübeniz yoksa bulunduğunuz yerdeki ziraat odalarından, seralardan yardım almanızı öneririz. Elinizdeki tohum doğru gübreleme ve bakımla çok büyük kilolara ulaşabilir, 400 kilo bir balkabağı, tahmin ettiğinizden çok daha fazla büyüme yeri ister, ekmeden önce tüm bunları göz önünde bulundurun. Gübreleme talimatlarımız denenmiş olup, yine de kendi bilgi ve öğrendiklerinizle daha başarılı olabilirsiniz, yetiştiricilerden bilgi almayı, bitki büyürken gövdeyi doğru şekillendirmeyi bilmiyorsanız, görerek öğrenmeye çalışınız.
Unutmayın, aklınıza takılan her soru için:
zendestek@zengardentr.com
Bize yetiştirdiğiniz kabaklarınızın fotoğrafını gönderin, hediye tohumlar kazanın. Kolay gelsin.