Mini fide dikimi ve bakımı
MİNİ FİDELERLE YETİŞTİRİCİLİK
Mini fideleriniz elinize geçer geçmez derhal paketini açın ve fideleri dikine yerleştirin. Eğer biraz torfları dökülmüşse bunun bir zararı olmayacağını unutmayınız. Eğer elinize ulaşana dek toprakları biraz kurumuşsa, bir tepisye ılık su doldurup fidelerinizi bu suda 30 dakika dikine vaziyette dinlendirin. Eğer kuruma yoksa bu işlemi yapmanıza gerek yoktur.
Eğer bulunduğunuz bölgede iklim henüz soğuk ve dış mekan dikimlerine izin vermiyorsa mini fidelerinizi dışarıya alana dek gelişmeleri için küçük saksılara dikiniz. Saksı aranjmanları, sarkan sepet saksılarında dış mekana alana dek fidenizi doğrudan gelişmesini istediğiniz saksıya dikebilirsiniz. * Sebze fidelerinde iklim uygunsa doğrudan kalıcı yerlerine alınız. Değilse gelişmeleri için saksılara dikerek dışarı alana dek bakımına devam ediniz.
* Tecrübelerimize dayanarak mini fideler yetişecekleri kalıcı yerlerine dikilmeden önce 7-10 cm çaplarındaküçük saksılara dikilip geliştirilir ve daha sonra kalıcı yerlerine dikilirlerse; daha verimli ve sağlıklı bir gelişme gözlenmekte, büyümeleri daha hızlı olmaktadır.
Genel olarak mini fideler derhal dikilmelidir. Ancak hemen dikim yapamayacaksanız, fidelerinizi serin, havadar ve aydınlık bir yerde topraklarının kurumasına izin vermeden bir süre daha bekletebilirsiniz. Bekleme alanının 12-14 derece arası olması idealdir.
DİKİM:
1- Saksı dikimlerinde saksının üzerinden, saksının boyutuna göre en az 1 parmak kalınlığında olmak şartıyla sulama payı bırakılır. Saksılar ağızlarına kadar toprakla doldurulmazlar.
2- Fide toprakla aynı seviyede dikilmelidir. Yani fide dikimden sonra toprağın yüzeyinin altında da kalmamalı, ya da üstünde kalıp bir tepecik oluşturmamalıdır. Bu kural hem dış mekanda doğrudan toprağa dikilen fideler hem de saksıda yetiştirilecek fideler için geçerlidir.
3- Saksının en altında sulama suyunu tahliye etmeye yarayan bir yeterli genişlikte bir delik olmalıdır. Aynı şekilde dış mekanda dikim toprağı işlenmeli ve geçirgen bir yapıya kavuşturulmalıdır.
4- Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli, toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerekirse su dolu tepsilere oturtulmalı, toprak suyunu çektikten sonra tepsilerden alınarak fazla suyun süzülmesine izin verilmelidir. Bu şekilde dikimi yapılan fideler ılıman, aydınlık bir yerde toprakları nemli tutularak geliştirilir. Bu dönemde sabahtan öğlene ve öğlenden akşama güneş gören aydınık bir yerde olmaları önemlidir. * Aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun. Doğrudan öğle güneşini görmeleri yarardan çok zarar verecektir. Ancak az ışık almaları - salıksız bir şekilde biçimsiz uzamalarına neden olur. Bu nedenle don tehlikesi geçip dış mekana alana dek bol ışık alan bir alanda yetiştirin.
Gübreleme
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Sıvı gübreler dışındaAkıllı gübre denilen kontrollü salınım yapan gübrelerle de hiç gübreleme bilginiz olmadan ve gübreleme takvimini takip etmeden gübreleme yapabilirsiniz. Bu gübreler 1 kez uygulanmakta ve sezon boyu bitkinizin neye ne kadar ihtiyacı varsa o kadar besin vererek daima sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.Akıllı Gübreler için tıklayınız.
Sebze ve meyve fidelerinde kimyasal gübreler yerine organik gübreler tercih edilmelidir. Organik gübreler zaman içinde toprağınızı düzene ve dengeye ulaştırır, hem yüksek hem de lezzetli ürünler hasat etmenizi sağlarlar. Elbette doğal olmaları sebebi ile sağlıklıdırlar. Zengarden olarak biz hem verimi yüzde yüz artırdığı hem de toprağa can kattığı için Sıvı Organik Emek gübreyi öneriyoruz. Yetiştirdiğimiz tüm ürünlerde verim artmış, bitkiler zararlılara karşı dirençli olmuş ve hasat süresi kısalmıştır. Tarım bakanlığından onaylı sertifikalı % 100 organik sıvı gübredir.Sıvı Organik gübre için tıklayınız.